Interview Pariksha Magazine: Sharda Dewie

Sharda Dewie. Hindostaans Nederlandse Comédienne. Pionier. Veerkracht. Uniek. Initiatiefneemster Haags Comedy Festival. Academica. Eigenwijs. Taboedoorbrekend. Gastvrij. Grensverleggend. Familiemens. Supergrappig. Liefdevol. Performer. Regeltante. Authentiek. Fysiek. Intuïtief. Passie. Spreekster. Verloofd. Wereldburger.

Sharda Dewie is een goedlachse Surinaams Hindostaanse dame, die geboren en getogen is in Nederland. Ze is de enige vrouwelijke Hindostaanse comédienne in Nederland en een pionier op dit gebied. Grappig van huis uit, trok ze de stoute schoenen aan en schreef zich in voor een comedy-workshop. Ze zocht meer humor, licht en luchtigheid in haar leven en bleek zelf heel goed te zijn in het laten lachen van anderen. Volgens Sharda is er voor een comédienne geen grotere beloning dan mensen die lachen. “Gelach is het applaus van een comédienne. Niets is heerlijker dan een zaal vol publiek dat uitbundig lacht om je creatieve spinsels. Met name Surinaams publiek lacht echt uit de tenen, met tranen en tuiten, heerlijk.

Studeren, trouwen en verdienen, dat is wat er met de paplepel is ingegoten, naast de “Wat-zullen-mensen-wel-niet-denken mantra”. Sharda’s keuze om stand-up comedy te doen is een bewuste keuze voor zelfontplooiing. “Door het migratieproces heen van India naar Suriname en Nederland zijn Hindostanen constant bezig met het creëren van een leven vol nieuwe kansen en mogelijkheden. Onze voorouders hebben de offers gemaakt om te kunnen voldoen aan de fundamentele behoeften. Dit geeft ons de ruimte om de focus te verplaatsten naar creatieve ontwikkelingen en zelfontplooiing die het leven verrijken. De “Wat-zullen-mensen-wel-niet-denken mantra” is echter een gouden kooi voor je creativiteit en passie. Ik moest uit mijn comfortzone stappen en daar eerst uit losbreken om volledige vrijheid te voelen”, aldus Sharda. “Het kost wel wat moed, maar het is het authentieke leven 100% waard. Natuurlijk loop je emotioneel een risico, maar dat maakt het zo spannend, want juist het delen van deze kwetsbaarheid verbindt, omdat het wordt herkend. Geen ontkomen aan dat je als comédienne “dood” gaat op het podium. Morgen ga ik vast nog harder dood en herrijs ik weer als een Phoenix. Kwetsbaarheden ge-sugar coat met een laagje humor, dat is stand-up comedy. Ik heb geen idee wat mensen denken; dat is mijn zaak niet. Tenzij ze denken dat ik geweldig ben natuurlijk, ja dan hebben ze helemaal gelijk,” zegt ze lachend.
Sharda

Sharda’s visie over het perfect moeten zijn en het moeten voldoen aan de hoge eisen die de maatschappij, onze cultuur en wijzelf onszelf opleggen, zegt ze: “Er zit charme in imperfectie. In het losbreken van al die patriarchale verwachtingen zit zoveel humor en power. Stand-up comedy is voor mij een manier om de charme van mijn imperfecties uit te dragen. Ik ben alles behalve perfect en dat maakt mij juist zo een aanbiddelijke comedy persona. Ik pas letterlijk en figuurlijk niet in een hokje. Vaak wordt mij gevraagd waarom ik zo dik ben. Nou ja, in een klein Hindostaanse lichaam, daar past mijn persoonlijkheid niet in, zeg ik dan lachend. We zijn geboren om echt te zijn, niet om perfect te zijn. Veel van de beren op de weg zijn spinsels die wij zelf creëren. Chill, denk ik dan.

Comedy vergroot het relativeringsvermogen. “Als je jezelf niet toestaat dat je fouten mag maken, dan blijf je klein. Wil je groeien? Verdubbel je kans om fouten te maken en verdubbel je kans op succes. Ik geef mezelf de luxe om fouten te maken. Mijn lievelings quote van Samuel Becket: Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.” Sharda beschikt over een gezonde dosis zelfspot en beschouwt dit als een belangrijk ingrediënt bij comedy. Zelfspot relativeert en er zit veel humor in.

Hoewel er geen vrouwelijke Nederlands Hindostaanse rolmodellen zijn, heeft Sharda een moeder met veel humor die van zichzelf heel grappig is en ook heel hard kan lachen. “Mijn omgeving is mijn bron van inspiratie. Ik lach toch wat af met ze, ze zijn zo authentiek en liefdevol. Er zijn een paar comedians die ik bewonder; ze zijn allemaal intellectueel, grappig en doorbreken taboes. Het zijn meestal mensen die hun levensstruggles vertalen naar comedy, zoals ik ook zelf doe. Helaas zijn vrouwen zijn nog ondervertegenwoordigd in stand-up comedy. De vrouwelijke comédiennes met Indiase roots zijn op één hand te tellen. Ik denk dat onze cultuur alleen maar rijker wordt als het ook door een discipline als comedy wordt uitgedragen; dat is een verrijking, want kunst is een manier waarop je ziel kan ademen. Kunst is een uiting van wie we zijn en wat ons bezighoudt.”

Sharda SAN

Door het op andere manieren uiten van wat ons bezighoudt en door het hebben van een visie die beïnvloed wordt door andere culturen, is men soms bang dat de cultuur verwatert. Sharda zegt daarover: “Er zijn grofweg twee niveaus van identiteit, op persoonlijk en op groepsniveau. Door invloeden van de tijd en de omgeving verandert de identiteit, het is voor een deel toch een wisselwerking. Tegelijkertijd geven we universele waarden en eeuwenoude rituelen door van generatie op generatie. Het heeft iets magisch wanneer je aan de oever van de Ganges een crematieritueel kan bijwonen met dezelfde eeuwen oude mantra’s die wij ook gebruiken. Ik denk juist dat het de manier is waarop je kijkt naar de identiteit. Zie je de identiteit als iets organisch, iets wat alleen kan groeien. Want als het niet kan groeien, gaat het niet vooruit. En groei en vooruitgang is nu een van onze core tradities. Wanneer er op de Holi viering kinderen van verschillende culturen meespelen, dan maakt mijn hart een sprongetje. Fusion is rijkdom.

Sharda is zoals ze het zelf zegt “Made in Holland”, maar heeft tijdens haar reizen naar India en Suriname kennis mogen maken met de diversiteit van haar eigen achtergrond. “Ik ben zo gewend aan Nederland. Het is heerlijk om na lang reizen weer thuis te komen naar Nederland, waar alles vertrouwd en goed geregeld is. Ik ben mezelf daar heel erg bewust van. Toen ik met 16 jaar voor het eerst naar Suriname ging, had ik echter ook het gevoel dat ik thuiskwam met de warmte, de relaxtheid, de gastvrijheid en hoe mensen met elkaar omgaan. Met zo veel liefde werd ik daar ontvangen, de adembenemende mangrovebossen, gigantische zeeschildpadden en een Amazone vol unieke natuurfenomenen. ’s Avonds in een hangmat liggen, met de krekels die zingen, zo dicht bij de maan en de sterren. Geen onderscheid tussen allochtoon en autochtoon, maar gewoon een Moksi Alesi van alles dat lekker is. Ook als ik in India ben, dan waan ik mij in een sprookje. Prachtige architectuur, eeuwenoude geschiedenis, een georganiseerde chaos en de bakermat van verschillende religiën.” Sharda voelt zich overal thuis en is wat dat betreft een echte wereldburger. Identiteit is voor haar dan ook een fusion; ze laat zich niet in een hokje plaatsen en gebruikt haar diversiteit voor groei, vooruitgang en haar creatieve proces.

Sharda foto2

Met name de vrouwelijke identiteit boeit haar. Daarom is het onderwerp voor haar dubbelprogramma dan ook “Godinnenkracht”. “Het gaat over mijn bewustwordingsproces van de eeuwenoude gedragspatronen van de vrouw en haar verlangen, nieuwsgierigheid, wijsheid en innerlijke oerkrachten. Vrouw zijn wordt niet gedefinieerd door het baren van kinderen, lang haar, poppig gezicht, koken of het voldoen aan het gefotoshopte beeld dat ons door de media wordt opgedrongen. Vrouw zijn wordt gedefinieerd door je essentie, je levenskracht, je veerkracht, je innerlijke wijsheid, je intuïtie en je gave om lief te hebben. Dat definieert onze hart, ziel en geest. Op het podium ga je mee op mijn ontdekkingsreis naar de godinnen in mezelf. Ik heb geleerd milder te zijn voor mezelf, vaker ja te zeggen tegen mezelf, niet te kritisch zijn en gewoon ervoor te gaan. Net zoals de liefde, wanneer je verloofd bent, daar ga je ook gewoon voor.” Sharda is een pragmatische no-nonsense powerwoman met een proactieve houding. “Wil je iets lekkers eten? Begin te koken. Wil je deelnemen aan een comedy festival met internationale uitwisselingen naar New York? Begin te organiseren. Wil je mensen vertellen over de positieve invloed van comedy op de psyche? Begin een lezing te geven. Wil je een eigen programma? Begin te schrijven. Voel je die Surinaamse intonatie?

Zoals Sharda zegt: “Voor mij is thuis daar waar ik omringd ben met liefde en mensen die mijn ziel voeden. Lekker eten, intimiteit en humor zijn de cadeautjes die ik iedere dag krijg om nog meer van het leven te genieten. Ik heb gemerkt dat wanneer je dingen doet die je ziel voeden en niet je ego, je veel gelukkiger bent, waar je ook bent.”


Wil je Sharda Dewie volgen, voeg haar toe op Facebook: https://www.facebook.com/sharda.dewie of mail haar op: info@haagscomedyfestival.com 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s