Interview Pariksha Magazine: Ashwin Jaydee

8&9Wie is Ashwin Jaydee?
‘Ik ben opgegroeid met bhadjans, all the way, de hele tijd. Twee ooms spelen dholak, mijn nana en een oom zingen. Ik was een tiener van 11, 12 jaar en wanneer je zaterdag en zondag naar nana en nani ging, dan zag je weer die dholak tevoorschijn komen, die harmonia en dan denk je ‘saang’. Maar toen ik ouder werd, begon ik ook te begrijpen dat dit ook heel bijzonder is voor mij en mij heeft gevormd als artiest.’

‘Ik kom uit de buurt van Kruiskade, Rotterdam West en daar hoorde ik heel vaak Reggae en Dancehall muziek. Vroeger had je een winkel op kruiskade ‘Billboard Records’; daar verkochten ze cassettebandjes van Shabba Ranks en andere dancehall artiesten. Ik praat over de tijd dat je cd’s kon huren. Dat was vroeger normaal, want niet iedereen kon cd’s kopen; die waren best wel duur in die tijd. Cassettebandjes werden nog wel gekocht. Maar dat was de eerste fase dat ik in aanraking kwam met Reggae en Dancehall en toen had ik zoiets van dit is mijn hoek’.

Ashwin vertelt: ‘Ik heb geen bhadjans gezongen. Mijn familie wist niet dat ik kon zingen. Ik was 14,15 jaar en samen met een goede mattie van me, die verder in de straat woonde, begon ik muziek te maken. Ik had net m’n eerste laptop, we gingen naar bieb, we hadden een muziekprogramma gehuurd en geïnstalleerd – heel basic -, we hebben een mic gekocht van de mediamarkt en toen was het gewoon opnemen. We zouden een album maken. Hij wist dat ik luisterde naar Reggae en Dancehall en daarom maakte ik ook zulke beats voor hem, maar dan zong hij Hindostaans erop. En toen legde ik hem uit hoe hij het moest zingen, dus op gegeven moment zei hij ‘Ey vriend, waarom zing jij het zelf niet?’ dus ik zei hem ‘Nee, ik zing geen Hindostaans toch’, waarop hij zei ‘Volgende week gaan we gewoon een blend maken, dan doe jij die Dancehall en ik Hindostaans’. Gaandeweg zijn we tracks gaan opnemen, die een fusion waren van Hindostaans en Dancehall.

‘We waren Recording artists met een mediamarkt mic. Ik had zo een lamp met zo een telefoonkabel en daar hadden we die mic overheen gegooid en als we klaar waren werd het weer een lamp. Onze keyboardstandaard was een strijkplank.’ We waren een keer zo trots op een track, een Mohammed Ravi track met Dancehall en Reggae.’ De hele familie zat in de woonkamer op een jaardag, dus na heel lang moed verzamelt te hebben, loopt Ashwin naar de surround set. ‘Ik hoor iemand zeggen; ‘Wat ga je doen’, dus ik zeg; ‘We hebben muziek gemaakt’ en zet die muziek aan. Heel de familie keek ons aan en wij zaten zo van ‘Dit hebben wij gemaakt’. Het was wel awkward en dat was onze release party.’

Mijn familie begon door te hebben dat muziek serieus was, toen ik in Hindostaanse bandjes begon te zingen. Maar het was niet tot iemand in mijn familie ging trouwen en ik met mijn toenmalige band speelde voor m’n hele familie, dat ze toen wisten ‘dat is die raggamuffin van de familie’.

Ashwin had bereikt wat hij al sinds zijn 15de wilde, namelijk iets betekenen voor de Hindostaanse scene. ‘Toen ik zag dat ik zoveel lobi kreeg, dacht ik, ik heb dat in ieder geval toch bereikt. Maar gaandeweg werd mijn droom steeds groter. Ik wil nog meer doen en nog meer mensen bereiken en Reggae en Dancehall is rode draad in mijn leven’. Ashwin joinde vervolgens de ‘Rootsriders Tribute to Bob Marley’ – band. Deze band bestond uit voornamelijk Creoolse bandleden met Ashwin als hun zanger. Ashwin vertelt; ‘Het was totaal niet lastig om geaccepteerd te worden in de Reggae-scene. Er zijn altijd wel een paar mensen die klagen, maar daar heb ik niets aan. Daarnaast zijn er veel Hindostaanse artiesten die ook al zijn voorgegaan binnen deze scene, zoals Apache Indian en Super Cat’. Ashwin heeft onder andere in de Amsterdam Arena gestaan en vele uitverkochte shows en optredens gedaan.

IMG_1894

‘Maar op een gegeven moment kreeg ik veel te vaak te horen ‘Dat is die boy die net als Sean Paul klinkt.’ En in het begin vond ik het tof, ga ik je eerlijk zeggen, maar op gegeven moment denk je ook Sean Paul betaald mijn rekening niet. Geen disrespect ofzo, want voor mij is hij nog steeds legend, maar ik dacht wel van ik moet nu ook mijn eigen ding gaan doen. In deze fase zat ik nog steeds bij de ‘Rootsriders Tribute to Bob Marley’ band. Ik had het gevoel dat ik teveel aan het leunen was op Bob Marleys muziek en ik had teveel respect voor zijn muziek om iedere keer daarop te blijven leunen. Zijn message is juist dat je je eigen ding moet doen. Dus ik dacht ‘Lets go, man’, het wordt nu gewoon tijd. En toen ben ik uit Rootsriders gestapt.’

Maar door zijn keuze, hielden de optredens op. En hoewel hij bleef doorgaan met schrijven en zingen, besloot hij de keuze te maken voor een ‘normaal’ leven van huisje, boompje, beestje, relatie en een het hebben van een goede baan. Maar zoals dat gaat met muzikantenbloed, kruipt het waar het niet gaan kan en Ashwin heeft die tijd dan ook gebruikt om zijn schrijven te ontwikkelen.

En toen eindigde zijn relatie en ontstond zijn nieuwste track ‘Fly away’. ‘Ik heb Fly away zeker geschreven voor iemand. Het werkte niet. We zaten toen al in een break-up en eigenlijk zijn de hoopgevende lyrics precies het tegenovergestelde van de situatie waarin ik zat. Het zou voor de hand liggender zijn om een broken heart track te schrijven, maar je kunt het ook zo benaderen, want nergens in de track zeg ik dat wij twee nog met elkaar zijn of met elkaar zijn geweest. Dat laat ik open.’

Dit is kenmerkend voor Ashwin; hij laat zijn muziek open voor interpretatie. Hierover zegt hij; ‘Ik vind dat ook beter, want mensen mogen het zelf invullen. Het is wel zwaarder, omdat als mensen het zelf mogen invullen, dan kunnen ze het op de meest uiteenlopende manieren invullen. De uitdaging is dan ook veel groter om juist dan de muziek voor me te laten spreken’.

De groei van de ‘Fly away’ zanger als songwriter werd duidelijk toen hij de emotionele impact van zijn eigen lyrics zelf ondervond. ‘Op een gegeven moment waren we bezig met die videoclip en ik vond het echt tof en was onder de indruk van de werkwijze en de setting en alles, maar op gegeven moment voelde ik toch wel even die tekst, omdat het een zware lading heeft voor mij. Ik bedoel, ik ben ook mens. Ik had soms ook dat ik even mijn afstand moest nemen, juist omdat ik in zo een afsluitende fase zat. Het was tegelijkertijd een soort van therapie. Na afloop van de video zei de director ‘cut’ en het voelde alsof er een zware last van mijn schouders afviel. Alles in het leven moet in balans zijn. Natuurlijk is het niet fijn, maar het is ook een voorrecht om het toch mee te mogen maken. Daarom heb ik ervoor gekozen het om te draaien en het positieve eruit te halen. Daarom vind ik het ook geweldig dat ik het kan omzetten in mijn muziek. Het is geen werk, het is een ambacht. Daar komen dit soort gevoelsmatige dingen bij kijken. Het is niet per se iets slechts en niet per se iets goeds. Het is balans.’

Ashwin was op een missie van het vinden en ontwikkelen van zijn eigen sound. Hij heeft altijd geweten dat Reggae en Dancehall muziek maken zijn passie en hart is en hoewel hij op veel tegenstand is gestuit dat hem heeft geprobeerd te weerhouden van het najagen van zijn dromen, is hij vasthoudend gebleven in het najagen van zijn dromen. En hij gelooft erin dat wanneer het leven je nog een kans biedt om te doen waar je hart ligt, je het met beide handen moet grijpen en dat elke ervaring er een is die je alleen maar sterker kan maken als jij maar besluit er het positieve uit te halen. Hij gelooft niet in verloren tijd, maar eerder in dat alles in het leven in balans moet zijn en dat zowel het positieve als het negatieve, deel van het leven zijn. En hoewel hij niet altijd is begrepen voor het hebben van deze passie voor muziek, is ‘Fly away’ daar bewijs van dat niet iedereen je hoeft te begrijpen om een impact te kunnen maken.

Ashwin leeft volgens het motto van Reggae: ‘Word, sound and power’. Muziek heeft een boodschap, het geeft je een bepaalde vibe en er zit een kracht in de boodschap. ‘Reggae music is spirituele muziek en ik kan daar mijn spirituele kant in kwijt.’ Ashwin is nog steeds bezig met het ontwikkelen van zijn eigen sound en stem en zegt ook dat dit een proces is dat je als mens en artiest je hele leven zal houden. Hij gelooft erin dat hij zijn ‘character’ zal blijven ontwikkelen door de blend van zijn Hindostaanse komaf en het spirituele dat hij daar heeft meegekregen en de Word, sound and power van Reggae.


De nieuwste single van Ashwin Jaydee ‘Fly away’ is nu verkrijgbaar op iTunes en te beluisteren op Spotify en YouTube.