Interview Pariksha Magazine: Kavish Kalka

Hindostaanse Surinaamse zanger. Producer. Selfmade. Energiek. Gedreven. Aa bhi ja. Show. Divers. Creatief. Hardwerkend. Autodidact. Aardig. Mensenmens. Vechter. Verantwoordelijk. Gitaar. Broers. Doelgericht.

‘Toen ik 12 jaar was had ik al ontdekt dat ik een beetje kon zingen. Mijn moeder zei: ‘Kavish, je klinkt wel goed voor zo een leeftijd, dus ik denk dat als je later ouder wordt, 18, 20, 21 je sowieso een betere stem hebt. Je moet het wel ontwikkelen.’ In 2009 heeft mijn moeder mij vervolgens gestuurd om mee te doen met een zangcontest en ze zei: ‘Kijk maar wat het wordt’. Uiteindelijk heb ik dat zangcontest gewonnen en zo is het allemaal begonnen.’

Kavish Kalka is een opkomende Hindostaanse Surinaamse zanger met een echte Bollywood sound en feel. ‘Ik ben nooit naar een zangschool geweest en heb nooit zanglessen gehad of toonladders geleerd. Na het winnen van het zangcontest dacht ik: ‘Laat me ook zelf leren producen.’ Ik ben nooit naar een studiocursus geweest. Ik had niet eens YouTube, want ik had geen WIFI. Ik woonde in een huurhuis met mijn ouders en broertjes. Ik kreeg de software van een vriend van mij. Ik wist niet hoe ik moest werken ermee. Ik kende niet eens de basis. Ik ben toen begonnen met experimenteren, want ik kon niet online om alle instructies te volgen. Ik kreeg toen een geluidskaart van iemand en heb vervolgens mijn stereoset gekoppeld. Ook had ik een midi-keyboard nodig, waar ik voor heb gespaard. Ik heb me ingeschreven voor les en de eerste dag baalde ik al. Ik kwam thuis en zei tegen mijn broertje; zingen is meer voor mij. Mijn broertje ging vervolgens op keyboardles, kon binnen 5 dagen al spelen en binnen 3 maanden speelde hij al in een band. Ondertussen heb ik geleerd om met de software te werken. En daar hebben we dag en nacht gezeten om de juiste sound en kwaliteit te proberen te krijgen, maar het lukte maar niet. Iemand verwees me toen naar een Duitse studioman die mij zou producen en mij zou laten zien hoe ik moest producen. En zo heb ik het geleerd.’ Vervolgens zette Kavish samen met zijn broertjes Ravish en Umesh het label Kraum Label Music op.

‘Ik wilde iets doen met Bollywood-nummers en eigen nummers, maar omdat ik alles alleen deed, vroeg ik me af wie naar me zou willen luisteren’, aldus Kavish. Vervolgens besloot hij toch maar een paar nummers uit te brengen op YouTube, waarvan hij de links plaatste op Facebook. Hij begon likes, views en leuke comments te krijgen. ‘Mensen zeiden: ‘Je bent apart, je klinkt helemaal niet Surinaams, we verwachten nog meer van je en dat heeft mij gemotiveerd om zelf verder te gaan.’

IMG_3211
In de muziek kan Kavish zijn emotie kwijt. Als kind van gescheiden ouders, heeft Kavish het nodige meegemaakt en heeft hij ook op jonge leeftijd reeds geleerd om veel verantwoordelijkheid te dragen. Dit uit zich dan ook in zijn muziek. Hij is niet alleen verantwoordelijk voor de zang, maar doet eveneens de productie van zijn eigen muziek. Het artistieke proces van creëren tot aan het uitbrengen van de video, evenals de promotie, houdt hij strak in handen. Zijn intentie is namelijk om muziek neer te zetten, die goed geproduceerd is en van goede kwaliteit. En dat is ook precies waaraan het publiek hem herkend; mooie producties, goede kwaliteit en vooral lekkere songs.

Ondertussen werd zijn thuissituatie steeds onrustiger, kon hij niet verder met zijn school, begon hij met werken en begon hij in bandjes te zingen. Een vriend van Kavish, die ook zanger was, kreeg de gelegenheid om te zingen bij South South West. Omdat deze vriend echter ging trouwen en settelen, speelde hij deze kans door aan Kavish. Kavish ging naar de eerste oefening en de bandleden waren zo blij met hem, dat hij lid werd van South South West. Deze stap ondersteunde de naamsbekendheid waar hij al mee bezig was.

ssw 4 - pariksha logo

‘Met muziek heb ik alles vanaf mijn 16de zelf gedaan en geen enkele deur ging open, zolang ik geen naam was. Mensen lachten me uit en zeiden: ‘Wat ga je doen, wat ga je bereiken, Kavish laat maar, het levert niets op’, maar ik zei in mezelf: ‘Muziek, zingen en producen is het enige dat mij blij maakt. Als ik kijk naar wat ik allemaal heb kunnen doen, ondanks alle obstakels, dan ben ik zelf trots. En daarom help ik anderen graag.’ Zo geeft Kavish tijdens het opnameproces veel richtlijnen, waardoor diegenen voor wie hij produceert veel van zijn kennis kunnen meenemen naar hun eigen talent en artistieke kant. Hij vertelt: ‘De mensen die ik produceer zijn altijd verrast en dankbaar vanwege de kwaliteit en de sound van het eindproduct.’ Omdat hij zelf een pittige weg is gegaan, maar toch succesvol daaruit is gekomen en doorgaat met het behalen van mooie successen, is zijn levensmotto; ‘Alles gebeurt met een reden en als iets niet direct lukt, moet je doorgaan met proberen, totdat het je lukt.’


Meer informatie over de muziek van Kavish Kalka en de productiewerkzaamheden van zijn label Kraum Label Music is te vinden op:

YouTube: Kraum Label Music
Facebook: https://www.facebook.com/kavish.kalka

Dit artikel is gepubliceerd in november 2015 in Pariksha Magazine

 

Één reactie

Reacties zijn gesloten.