Hoop. Toekomst. Voornemens. Doelen. Passie. Nieuw jaar. 2016.
365 onbeschreven bladzijden. Wat wordt jouw verhaal voor 2016?
Mijn verhaal voor 2016 begint met dat ik nooit voornemens heb 😀 . Een voornemen klinkt alsof ik eronderuit kan, en ja, als ik eronderuit kan, dan ga ik er onderuit komen. Vooral als het gaat om een voornemen om niet zoveel mokkataart meer te eten. Ik verzin echt wel een reden waarom ik vooral die mokkataart ga verorberen :P. Dus voornemens werken niet voor mij. Sterkte aan een ieder met goede voornemens :P.
Wat wel werkt voor mij is het hebben van doelen. Het woord ‘doel’ alleen al klinkt zo resoluut, dat ik niet zo goed durf die niet waar te maken :D. Ik stel dus doelen op. Het is belangrijk dat je doel niet aanvoelt alsof je ineens een berg moet verzetten, want dan gaat dat doel een prachtige droom blijven. Dus ik ga niet als doel stellen dat ik nooit meer mokkataart mag – want, doel of niet, ik ga dan zeker weten een hele mokkataart opeten – , maar ik stel dan bijvoorbeeld als doel dat ik elke twee weken één mokkapunt opeet :D. Bij het formuleren van je doelen roepen ze in het zakenleven altijd dat je je doelen moet formuleren aan de hand van het SMART principe: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Ik vind dit lastiger dan het er in eerste instantie uitziet, maar het helpt wel, want hoe specifieker en duidelijker het doel is, hoe makkelijker het is om te plannen en om te weten wanneer je doel behaald is. Als ik bij mijn mokkataart doel blijf dan zou het er volgens het SMART principe zo eruit zien (denk ik): ‘Ik ga ééns per twee weken een mokkapunt eten op de zaterdag en met mijn verjaardag mag ik de hele taart opeten’. Grapje :D.
Ik vind doelen hebben heel fijn. Doelen geven je hoop. Doelen geven je houvast. En, als ze goed zijn geformuleerd, weet je aan het einde van het jaar precies of je ze gehaald hebt of niet :D. Nu heb ik recent wel iets nieuws geleerd bij het vaststellen van mijn doelen. Ik heb geleerd om mijn passies te verwerken in mijn doelen.
Een passie is voor mij iets waar ik van begin te stralen, waar ik vurig over ben, waar ik een beetje bang voor ben, omdat ik zo een sterk en uitgesproken gevoel erover heb. Passie is voor mij iets waar mijn hart blij van word en waar ik voel dat ik kan zijn wie ik ben. Voor ieder mens kan die passie verschillend zijn. De één houdt van koken, de ander van lekker eten, de ander weer van schrijven en weer een ander van cijfertjes. Als het iets is waar je echt naar uitziet om te doen, waar je echt blij van wordt en waar je op een natuurlijke wijze in uitblinkt, dan heb je je passie te pakken.
Vaak raken we onze passie in het leven kwijt, omdat we opgeslokt worden door verplichtingen. En hoewel niet iedereen het geluk heeft om van hun passie hun werk kunnen maken, betekent het niet dat je niets met je passie kan. Sterker nog, als je je passie voedt, dan heb je meer energie om de verplichtingen aan te pakken. Dus waarom niet onze passies verwerken in de lijst met doelen die we opstellen? Het is heel trouwens heel handig als je je passie verwerkt in je doelenlijst, omdat je passie hetzelfde nodig heeft als je doelen. Planning. Een van mijn favoriete quotes vat dit perfect samen:
Als je een passie ergens voor hebt, zal het je een extra drive geven om je planning na te komen. Je drive komt dan van binnenuit. Nu zullen sommigen van jullie zeggen: ‘Maar Tasiana, ik ben nergens echt gepassioneerd over. Hoe ontdek ik dat?’ Sta jezelf toe te dromen en beantwoord dan deze vraag : ‘Als je alle mogelijkheden van de wereld hebt, niets in de weg staat aan dat wat je wilt en je niet kan falen, wat is hetgeen waar je hart echt blij van wordt?’ Dat is je passie.
En dan is de volgende stap moed hebben en durven. Ik las een verhaal dat is blijven hangen en dat ik met je wil delen: ‘Er waren drie personen met elk dezelfde werkgever. Op een dag riep de werkgever de drie werknemers bij zich en zei: ‘Ik ga voor enige tijd de stad uit.’ Hij riep de eerste werknemer bij zich en zei: ‘Ik geef je 5.000 Euro. Werk ermee’. Toen riep hij de tweede werknemer en zei: ‘Hier heb je 2.000 Euro. Doe er zaken mee.’ Aan de derde werknemer zei hij: ‘Voor jou heb ik 1.000 Euro aan budget om mee te werken.’ De werkgever ging de stad uit en toe hij, na een langere periode weggeweest te zijn, weer terug kwam, riep hij zijn werknemers bij zich voor een status-update. De eerste werknemer, met de 5.000 Euro, zei: ‘Ik heb zaken gedaan met het geld en heb er 10.000 Euro van gemaakt. De werkgever was daar erg blij mee en zei: ‘Het weinige heb je vermeerderd. Je bent een goede en trouwe werknemer. Ik zal je de verantwoordelijkheid over veel meer geven, omdat je bewezen hebt, dat je het aankan.’ Vervolgens kwam de tweede werknemer bij de werkgever en hij gaf als update dat ook hij de 2.000 Euro had verdubbeld naar nu 4.000 Euro. Ook hier was de werkgever natuurlijk absoluut tevreden over en aan deze werknemer gaf hij eveneens aan hem meer verantwoordelijkheid te zullen geven, vanwege zijn goede beheer en het vermenigvuldigen van het budget. De werkgever stuurde deze werknemers vervolgens naar het eindejaarsfeest dat hij gaf om de successen van zijn business te vieren, omdat deze werknemers natuurlijk ook hadden bijgedragen in het succes. Vervolgens kwam de derde werknemer naar de werkgever toe en zei: ‘Beste werkgever, ik weet dat u een keiharde zakenman bent, die gaat voor de winst. Ik was bang en heb het geld thuis gezet. Hier hebt u nu uw geld terug.’ De werkgever zei vervolgens: ‘Als je weet dat ik een keiharde zakenman ben, waarom heb je mijn geld dan niet tenminste aan de bankiers gegeven, want dan zou ik nu mijn geld met rente op hebben kunnen vragen.’ Vervolgens gaf de werkgever opdracht de derde werknemer te ontslaan en de 1.000 Euro toe te voegen aan het budget van de werknemer die 10.000 Euro had.
Aan elk van de werknemers was iets gegeven, maar toen ze ermee werkten, kon het vermenigvuldigd worden. Zo is aan elk van ons passies gegeven. Als je je passies op de plank in een kast bewaart, zal er niets van overblijven. En dat zou pas echt zonde zijn. Vaak als je je passie ontdekt, moet het nog ontwikkeld worden. Je kan er een natuurlijke aanleg voor hebben, want daardoor weet je ook vaak dat het een passie van je is, maar durf je ook ermee te werken om te kijken wat het kan worden?
Als wij naar succesvolle mensen die hun passie leven en hun doelen behaald hebben, kijken, is het vergelijkbaar met kijken naar een boom met prachtige vruchten. Eerst heb je een zaadje, dan krijg je wortels en groeit er een stekje, welke vervolgens uitgroeit tot een boom, waar takken en bladeren aankomen en uiteindelijk vruchten. Wanneer je een boom hebt, ben je geïnteresseerd in de vruchten, maar zonder de wortels, de stam en de takken, zouden er geen vruchten zijn. Bij succesvolle mensen zie je de vruchten; ze zijn succesvol in business, kunnen prachtig zingen, kunnen heerlijk koken, maar er is een proces aan voorafgegaan voordat het uiteindelijk zichtbaar wordt in wat ze doen. Al die keren dat ze failliet zijn gegaan of vals zongen en op zangles zaten of teveel zout in het eten gooiden of de rijst lieten aanbranden, hebben wij niet gezien. En dat was de tijd dat ze wortels schoten, ze ontkiemden, er een stam en takken en bladeren aan kwamen. En vandaag zien wij de vruchten. Maar als zij niet hadden gewerkt met wat ze hadden, waren ze niet succesvol geworden. En aan de vruchten weet je wat voor een boom het is, een boom die goede vruchten geeft of een boom die slechte vruchten geeft.
Als je je doelen wilt realiseren zal je ze dus concreet moeten formuleren en je passies in je doelen moeten verwerken, een planning moeten maken, moed moeten verzamelen en dan vervolgens handelen.
Daarom is het voor ons alleen maar meer een inspiratie om onze passie en doelen na te streven, want in elk van ons zit een zaadje dat vecht om een boom te worden dat prachtige vrucht kan dragen. De vraag is: ‘Ga jij dit jaar dat zaadje laten groeien?
Een gelukkig nieuwjaar en de allerbeste wensen voor 2016!
Tasiana Ramdin
Dit artikel is in Pariksha Magazine van januari 2016 gepubliceerd.