Tasiana blogt: Het kerstverhaal

Het kerstfeest wordt elk jaar, over de hele wereld, gevierd op 25 en 26 december, met prachtige lichtjes, kerststerren, cadeautjes, lekker eten, kerstliedjes, naar de kerk gaan en tijd doorbrengen met familie en vrienden. Het zijn bijzondere dagen waarin de boodschap van vrede, liefde, vergeving, saamhorigheid en het helpen van de medemens centraal staan.

Met kerst wordt de geboorte van de Here Jezus Christus gevierd. Jezus Christus werd geboren uit Maria, die zwanger was geraakt door de Heilige Geest. Eerder was er een engel aan Maria verschenen die haar verteld had dat dit zou gebeuren. Jozef, die de verloofde was van Maria, wist niet wat er gebeurde en wilde haar stilletjes verlaten toen hij erachter kwam dat ze zwanger was, omdat hij haar niet te schande wilde maken over het feit dat ze zwanger was, zonder met hem te zijn geweest. Maar een engel zei hem in een droom om met Maria te blijven, omdat dit op bovennatuurlijke wijze had plaatsgevonden en het noch door Maria’s, noch door Jozefs toedoen was dat ze in deze situatie zaten. God had dit allang van tevoren bepaald en dat was nu uitgekomen. Jozef bleef daarom bij Maria, want het was heel bijzonder dat God hun had uitgekozen om zijn plan in vervulling te brengen.

De keizer Augustus genaamd, besloot dat een ieder moest worden ingeschreven en liet daarom iedereen naar zijn of haar geboorteplaats trekken om zich te registreren. Jozef en Maria gingen op weg naar Betlehem, waar Jozef vandaan kwam om zich te laten registreren voor deze volkstelling. Maria was toen hoogzwanger en moest bevallen, maar er was geen plek, waar zij kon bevallen. Alle herbergen (lees: hotels) waren volgeboekt vanwege de volkstelling. Uiteindelijk zei een herbergier (lees: hoteleigenaar) dat hij alleen nog maar plek had in een stal. En zo werd Jezus geboren in een stal. Hij werd in doeken gewikkeld en in een kribbe (lees: voederbak) gelegd, omdat er geen andere plek voor Hem was.

Terwijl Jezus in de kribbe lag, verscheen aan de herders (lees: schapenhoeders) op het veld een engel en die vertelde dat Jezus geboren was en waar ze Hem konden vinden. Vervolgens verschenen er veel meer engelen, die begonnen te zingen: ‘Ere zij God in de hoge en vrede op aarde bij de mensen.’ De herders gingen snel op pad en vonden de Here Jezus, precies zoals de engel het verteld had, gewikkeld in doeken en in de kribbe.

Ondertussen verscheen er een ster aan de hemel en drie wijzen uit het Oosten zagen de ster en volgden die, omdat de ster zou stilhouden waar de nieuwe koning geboren zou worden. Op hun reis kwamen ze langs het paleis van koning Herodes en vroegen aan hem waar de nieuwe koning was. Koning Herodes was verbaasd, want in het paleis was er geen opvolger voor de koning geboren. Hij vroeg aan de wijzen hoe ze erbij kwamen dat er een nieuwe koning geboren was. De wijzen vertelden hem dat er een ster zou verschijnen en die ster was dus de ster die ze volgden. Koning Herodes zei vervolgens aan de wijzen: ‘als je de nieuwe koning gevonden hebt, laat het me weten, want dan kan ik hem ook eren.’ Maar Herodes had slechte plannen, want hij wilde de baby vermoorden, zodat die geen koning zou kunnen worden. De ster leidde de drie wijzen uiteindelijk naar Jeruzalem, waar Maria en Jozef na de geboorte van Jezus waren gebleven. Het stopte boven hun huis in Jeruzalem. De wijzen gaven toen aan het kindje Jezus, dat nog geen twee jaar oud was goud, wierrook en mirre (lees: parfum). De wijzen vertrokken via een andere route, zonder Herodes te melden dat ze Jezus gevonden hadden. Vervolgens deed Herodes iets gruwelijks. Herodes liet alle kindjes in de buurt van Jeruzalem doden, maar door een waarschuwing van een engel zijn Maria en Jozef samen met Jezus gevlucht naar Egypte, totdat Herodes stierf en ze weer veilig terug konden keren. Bij terugkomst vestigden ze zich in Nazareth.

De geboorte van de Here Jezus kenmerkt een nieuwe tijd. De jaartellingen beginnen met Christus, daarom spreken wij ook van voor Christus en na Christus. Zijn geboorte bracht blijdschap voor deze wereld, maar kwam gelijk al met het verdriet van de moeders die hun kindjes kwijtraakten. Vreugde en verdriet gaan hand in hand in het leven, zelfs al hebben wij de Here Jezus. Wat we wel weten is dat Hij onze tranen droogt, omdat Hij ook als mens heeft geleden, toen ze Hem later in zijn leven kruisigden. Ons is geen kalme reis beloofd, maar wel een veilige aankomst.

Daarom is de boodschap nog steeds hetzelfde gebleven, toen en nu: ‘vrede op aarde, liefde voor God, liefde voor de mens en vergeving’. Wanneer we een ster op de top van de kerstboom plaatsen, gedenken we dat Hij ons leidt; wanneer we lichtjes aansteken, gedenken we dat Hij ons heeft laten zien om een licht te zijn in het donker, goed te doen in plaats van slecht; wanneer we samen zingen, beseffen we dat we niet samen kunnen praten, maar wel samen kunnen zingen, omdat ondanks onze verschillen, wij toch één zijn; wanneer wij tijd doorbrengen met familie en vrienden en goed zijn voor onze medemens, leven wij na wat de Here Jezus zei: ‘Heb God lief boven alles en je medemens als jezelf.’ Wanneer we onze cadeaus uitpakken, beseffen we dat we het mooiste cadeau ooit hebben gekregen, namelijk God, die zoveel van ons houdt dat de Here Jezus kwam, om ons te laten zien wat echte liefde is.

Gezegend kerstfeest.

Tasiana Ramdin