Artikel Pariksha Magazine: Relaties

Pariksha - April Relaties fotoBen je een blad, een tak of een wortel? Het klinkt misschien als een rare vraag, maar heb geduld. Het wordt zo duidelijk wat ik ermee bedoel. Ik was naar een leuk filmpje aan het kijken van Madea , het typetje dat door acteur, producent en mediatycoon Tyler Perry wordt gespeeld. Madea is een Amerikaanse oma die precies zegt wat ze bedoelt. Vergelijkbaar met ‘tante Es’ van Jorgen Raymann. In het filmpje legt Madea uit dat er verschillende soorten mensen zijn die in je leven komen.

Madea legt het uit aan de hand van een boom. Er zijn mensen die in je leven komen en een blad zijn; een blad waait mee met alle winden. Ook is het blad er maar tijdelijk. Wanneer het seizoen verandert, verdort het blad en valt af. Bladeren willen door de boom gevoed worden en geven hooguit af en toe schaduw. Meer niet.  Het grootste gedeelte van de mensen die je zal tegenkomen zijn bladeren. En dat is niet erg als je weet dat het bladeren zijn. Een blad zal doen wat het doet; nemen van je, een beetje schaduw geven en uiteindelijk weggaan; deze mensen delen graag in wat je te bieden hebt, stellen daar heel af en toe iets tegenover en verdwijnen uiteindelijk uit je leven.

Dan zijn er de takken. Ze lijken sterk, maar als de wind te hard waait kunnen ze eraf waaien en je hoog en droog laten staan. De takken kunnen je dus voor de gek houden qua stabiliteit. Dit zijn de mensen die er voor je lijken te zijn, die doen alsof je op ze kan rekenen, maar waar je pas bij tegenstand ziet wie ze zijn, omdat ze dan vaak afhaken.

En dan heb je nog de wortels. Die zijn niet zichtbaar en zitten diep onder de grond, maar dankzij die wortels heeft de hele boom voeding en kan het alle takken en bladeren dragen. Van deze mensen heb je er niet veel, maar dit zijn de belangrijkste mensen. Dit zijn mensen die niet aan de wereld wereldkundig maken dat ze bij je horen. Ze vertellen niet wat ze voor je doen; ze zijn er gewoon. Door dik en dun. Dit zijn de mensen die je absoluut in je leven wilt houden.

De vergissing die wij volgens Madea maken, is dat wij van seizoensgebonden mensen de verwachting hebben dat ze er voor altijd zullen zijn, terwijl ze alleen in je leven zijn gekomen om je één ding te leren. Als je de vergissing maakt om met een ‘blad’ te trouwen, heb je helemaal de poppen aan het dansen. Betekent het dat je mensen moet weggooien, omdat ze een blad zijn? Volgens deze wijze ‘dame’ moet je niemand uit je leven zetten; je moet ze waarschuwen. Je geeft aan wat je niet aanstaat en als iemand oprecht zijn best doet om te veranderen, dan kan je die in de buurt houden, want dat is ‘een blad dat probeert op te groeien en te veranderen in iets anders’.

Besluiten ze echter dat ze niet willen veranderen, dan stel je ze simpelweg voor de keuze: jij of ik. Want het kan niet zo zijn dat iemand niets voor jou over hebt, terwijl jij alles geeft. Dan moet je dus over voldoende eigenwaarde beschikken om diegene los te laten. Dat is niet altijd even makkelijk, maar je moet een manier vinden om erdoorheen te komen. En die manier is leren om onvoorwaardelijk van jezelf te houden. Dat leer je door met jezelf alleen te kunnen zijn. Mensen zijn sociale wezens en kunnen slecht tegen alleen zijn, maar als je niet met jezelf kan leven, dan kan je ook niet met een ander leven. Hoe moet iemand van je houden als jij niet van jezelf houdt?

Om met Madea mee te praten; ze zit liever met een puppy en een goudvis in een hoekje, dan met iemand in een huis te wonen waarvan ze zich afvraagt wat diegene in haar huis doet. Dus is haar onbetwiste advies; ‘laat mensen gaan’.

Hoewel het filmpje echt heel grappig is, zit er wel ontzettend veel wijsheid in. Toen stuitte ik op een speech van één van mijn favoriete motivational speakers. En hij vertelde precies hetzelfde!

Hij vertelde dat je de mensen in je leven kunt verdelen in mensen die een gezamenlijke vijand bevechten met je, mensen die hetzelfde doel hebben als jij en mensen die van jou houden om wie je bent en niet om wat je kan. Ziedaar, je bladeren, takken en wortels!

Durf jij dat? De mensen in je leven te benoemen als blad, tak of wortel? Kennis is macht. Ik heb deze kennis daarom ook uitgetest. Het is ongelooflijk hoe goed je gaat begrijpen waarom sommige mensen niet zijn wat je graag van ze verwacht. Dan kom je er ineens achter dat je van een tak heb verwacht dat die een wortel werd, of dat je al die tijd iemand als een wortel hebt behandeld en die simpelweg een blad was of dat je een tak de kans hebt gegeven om meer te worden dan een tak alleen, maar dat die toch afbrak. Het helpt je verwachtingen te managen, maar ook om alerter om te gaan met de mensen in je leven; met de relaties die je aangaat als mens. Het is bij uitstek geschikt om uit te testen op liefdesrelaties. Vaak denk je dat je de juiste persoon aan de haak hebt geslagen, maar houdt diegene van je omdat bijvoorbeeld jullie familie of vrienden of kinderen tegen jullie relatie zijn en jullie dus een gezamenlijke vijand hebben? Of houdt je partner van je om wat je kan; succesvol in zaken, opgeleid, welbespraakt, rijk, beroemd en dat jullie dus een gezamenlijk doel hebben? Of houdt je partner van je om wie je bent; je goede kanten en je slechte kanten. Je  lieve, goede, begripvolle, liefdevolle, vredige, maar ook je humeurige, chagrijnige, ongeduldige kant? Als je met een blad of tak trouwt, kan je erop rekenen dat je het bij zwaar weer heel erg moeilijk krijgt, maar trouw je met een wortel, dan zit je goed voor de rest van je leven.

Deze kennis helpt je ook wijzer je vrienden uit te kiezen. Het leuke aan vrienden is dat je ze zelf mag uitkiezen. Familie heb je niet voor het kiezen, vrienden wel. Niet zomaar zegt een wijs gezegde: ‘Laat mij je vrienden zien en ik vertel je wie jij bent’. Vrienden hebben invloed, omdat ze toegang tot je hebben. Daarom is het zo belangrijk te weten wat je vrienden in je leven brengen. Zijn het mensen die je constant nodig hebben, waardoor je nooit tijd hebt om eens bezig te zijn met wat jij bezig moet zijn, omdat je steeds hun drama moet oplossen? Of zijn het mensen die eisen van je dat je meegaat in alle ellende die zij creëren? Zijn het mensen die weigeren je goede advies aan te nemen of te veranderen, maar alleen je energie opmaken? Of zijn het mensen die met je bevriend zijn, omdat je een bepaalde status, macht, roem, invloed, rijkdom, kennis, deskundigheid of netwerk hebt? Of zijn het mensen die van je houden om wie je bent? Die er zijn en je oprapen wanneer je misschien een grote val maakt van succesvol naar unsuccesvol, die er zijn wanneer je ziek wordt, die zonder dat je het van ze verwacht, er gewoon zijn voor je met een gebaar, een lief woord of simpelweg door er gewoon te zijn? Daarom is het zo belangrijk om je vrienden met wijsheid uit te kiezen, want ze zeggen dat je het gemiddelde bent van de vijf mensen die het dichtst bij je zijn. Rekensom gemaakt?

Ik geloof er wel in dat we een ieder moeten behandelen zoals we zelf behandeld willen worden, maar we moeten ook weten aan wie we welk deel van onze energie geven. We zijn energie en we hebben maar zoveel energie te besteden voordat onze tijd hier op aarde erop zit. Als je een goede en gezonde boom wilt zijn, zal je goede wortels moeten hebben om te kunnen staan. Vanuit de wortels groeit de hele boom en om uiteindelijk de takken en bladeren te kunnen dragen zal je over goede wortels moeten beschikken. Daarom is het zo belangrijk om een goede relatie met jezelf te hebben en een paar mensen te hebben die er zijn voor jou. Dan pas heb je ook wat te geven en maakt het niet uit dat je takken en bladeren krijgt, omdat ze ook hun nut hebben, maar er niet zijn om permanent te blijven. Geef aan jezelf en kies je relaties wijselijk, dan zal je daarna kunnen geven aan de wereld daarbuiten.

 

Één reactie

Reacties zijn gesloten.