Interview Pariksha Magazine: South South West

Surinaamse topband. Multicultureel. Divers. Energiek. Weerspiegeling. Voorbeeld. Show. Spectaculair. Culturele diversiteit. Allround. Inspirerend.

‘De band omvat allerlei culturen en allerlei muziekstijlen uit verschillende tijdperken. Het is onze intentie om een afspiegeling te zijn van de samenleving. – South South West’

South South West is al 32 jaar een begrip binnen de Surinaamse, Nederlandse en Caribische muziekwereld. Op het podium staat Suriname in al zijn pracht en praal vertegenwoordigd. Hindostaanse, Creoolse, Javaanse, Moksi zangers en zangeressen en muzikanten laten alle culturen van Suriname zien. Ook in het repertoire zijn alle culturen volop vertegenwoordigd: Hindostaanse ballads en chutneys, Bigi Pokoe, Javaanse nummers, Chinese muziek, Indiaanse tracks en nog veel meer. Het repertoire bestrijkt ook vele tijdperken, waardoor ze verschillende leeftijdscategorieën aanspreken, want er is voor iedereen wat wils; van muziek uit de jaren ’80 tot nu.

De intentie was en is nog steeds om een multiculturele band te zijn, die aansluiting kan vinden bij zijn publiek. De bandleden vertellen: ‘Ons doel is om de crowd constant op de dansvloer te houden. We gebruiken ons repertoire als leidraad. We spelen en als de crowd echt gehyped wordt, dan gaan we door op die muziek. Aan de hand van de reactie van het publiek passen we ons repertoire aan. Meestal hebben we vanaf donderdag tot zondag optredens op verschillende plaatsen. Je hebt plaatsen waar ze luistermuziek willen horen en plaatsen waar echt keihard streetpartys zijn.’

In 32 jaar is de samenstelling van de band gewijzigd. Nieuwe leden worden altijd met open armen ontvangen. De band: ‘We gaan werken, zetten alle sterke en minder sterke kanten op een rij en dan gaan we je helpen om het op te bouwen op de level waar wij zijn. Als je je best doet en luistert naar ervaren mensen en je het wilt, ben je welkom.’ Omdat ze zoveel tijd met elkaar doorbrengen, is verdraagzaamheid en het hebben van gezellige onderonsjes, zoals wat drinken of naar de film gaan of lekker dansen, cruciaal voor de onderlinge samenwerking, dynamiek en artistieke ideeën.

‘Wij geven altijd onze South South West twist aan onze muziek en iedereen heeft artistieke inbreng. Dat is het belangrijkste. Vandaar dat je ook verschillende stijlen hoort. En natuurlijk moet je ook bij de tijd blijven en luisteren wat in is, wat de mensen willen horen.’ De band oefent wekelijks ongeveer 4 nieuwe nummers en bouwt zo aan hun repertoire. South South West heeft dan ook een zeer groot repertoire, waardoor ze optredens met zeer lange setlists kunnen doen. Vanwege dit repertoire kan de band dan ook een avondvullend programma geven. Een setlist van 3,5 uur is niet ongewoon voor deze band. Hun langere setlists zijn op oud jaar, wanneer ze elk jaar op de ‘big truck’ in Suriname rijden en optreden van 09.00 uur ’s morgens tot 19.00 uur in de avond.

Het bewonderenswaardige is dat de band het podium opkomt met een geweldige energie en deze vasthoudt tot de laatste tonen van een hun laatste song. Nu zou dit niet verbazingwekkend zijn als er rustpauzes tussen waren en het kortere setlists betreft, maar een non-stop optreden van 3,5 uur met dezelfde energie is een hele prestatie. Ondanks de lengte van deze optredens spat de energie ervan af en is het echt een show.

ssw 3 - pariksha logo

Het geheim achter deze energieke groep is, zoals ze het zelf zo mooi zeggen: ‘De energie die de mensen aan ons geven en de energie die we aan elkaar geven. We kunnen niet op de dansvloer dansen, dus dan doen we het op het podium en feesten we met elkaar. Voor ons is het werken, hobby en feest tegelijk.’


Volg en like South South West op:
Facebook: https://www.facebook.com/southsouthwest.suriname

Één reactie

  1. Pingback: Tasiana Ramdin

Reacties zijn gesloten.