Kenny B. Zanger. Vredestichter. Liefde. Positieve vibes. Reggae. Moedig. No spang. Gelijkheid. Gepassioneerd. Voorbeeld. Militair. Wijs. Eenheid en saamhorigheid. Educatie. Suriname. Dialoog. Vader. Genuanceerd. Menslievend.
“Als ik van jullie mag, wil ik even iets zeggen. Voor degenen die mij niet kennen, mijn naam is Kenneth Bron, Kenny B. Ik ben 53 jaar en ik hou van mensen. Ik hou van vrede. Ik hou van liefde. Het is mijn streven om ons bij mekaar te brengen en ik ga misschien ooit iets zeggen dat niet zo nice overkomt, maar ik ben mens en ik maak fouten. Maar één ding waar ik mij niet in vergis, is dat mensen niet verschillen; is dat we allemaal één zijn. Een belangrijke man heeft ooit gezegd: ‘Man shall not be judged by the color of their skin, but by the content of their character.’ En een andere man zei: ‘When I see an Indian, I see the image of God, when I see a Black Man, I see the image of God, when I see a White Man, I see the image of God. Come on everyone, we are the children of God and that is why we should be together as one.’ Mijn grote droom gaat niet over muziek. Mijn grote droom gaat niet over mij. Mijn grote droom gaat over ons. Dat wij morgen hand in hand met elkaar zullen leven en één zullen zijn. Dank jullie wel.”
Met deze inspirerende en wijze woorden, opent Kenny B gepassioneerd zijn optreden op het Kwaku Festival. Zijn boodschap is een hele duidelijke: liefde, vrede en saamhorigheid, zonder onderscheid vanwege kleur, afkomst, religie of enig andere onderscheidende factor. Hij is geboren en getogen in het multiculturele Suriname, waar Creoolse, Hindostaanse, Javaanse, Chinese en vele andere bevolkingsgroepen gebroederlijk naast elkaar leven. “Surinamers moeten praten over hun land”, aldus Kenny B. Als Surinamers vertellen over hun land, vertellen ze namelijk het verhaal van tolerantie en saamhorigheid. Vanwege de geschiedenis zijn er in Suriname verschillende culturen bij elkaar gezet en moeten ze samen één volk vormen. Hierover zegt Kenny B: “Ik weet over het verzet van alle volkeren in het Suriname dat we geworden zijn. Natuurlijk gaat het een strijd zijn als je verschillende groepen uit diverse werelddelen bij elkaar zet en ze uiteindelijk, anno 2015, één land moeten gaan vormen. Ik vind het daarom een enorme prestatie dat we dat doen en dat wij onszelf Surinamers noemen. En dat wij allemaal zo trots zijn op die Surinaamse vlag.” Aan diezelfde eenheid moet gewerkt blijven worden, door met elkaar te praten, want zoals de beroemde ‘Parijs’ zanger zo mooi zegt: “joe na mi brada, joe na mi sisa”.
Suriname en Nederland hebben een gedeelde geschiedenis en vele Surinamers zijn naar Nederland gekomen als immigranten. Afhankelijk van wat hun doel was voor immigratie – handel, educatie of vestiging – is er inmiddels een groep die deel uitmaakt van de Nederlandse gemeenschap. Binnen de Nederlandse gemeenschap zijn ze een minderheid. Elk volk, elke gemeenschap is echter behoudend. Zoals Kenny B aangeeft: “Er zullen nooit machtigere mensen zijn in Frankrijk dan de Fransen of in Suriname dan de Surinamers of in Nederland dan de Nederlanders.” Mensen neigen naar diegenen in wie zij zich herkennen en ‘common ground’ mee hebben. Het is iets natuurlijks. “Overal waar je opvalt, zal je dan ook moeten laten weten ‘I’m friendly’. Als je ergens binnen komt lopen en het is een ruimte vol blanken, heb je vanzelfsprekend het gevoel dat je moet laten zien wie je bent, omdat ze anders niet weten wie je bent. Net zoals een blanke man zich ook op een bepaalde manier voelt als hij komt tussen donkere mensen. En tegen hem moeten we gewoon zeggen; ‘je bent onze broer, kom erbij’ en dan is hij relaxt.”
“Natuurlijk zijn er mensen die discrimineren en natuurlijk hebben minderheden het moeilijk in dit land en daarvoor vragen we begrip bij de mensen die dat doen. Beoordeel ons niet op ons kleur, maar beoordeel ons op onze kennis. Hier zal ik me moeten bewijzen; dat probeer ik te doen en dat leer ik ook aan onze kinderen. Doe harder je best. Het is oneerlijk dat een blank kind meer kansen krijgt, want dat is zo, maar dit is overwegend een blank land en daar moeten wij ons ook van bewust zijn. En daarmee wil ik de mensen geen vrijbrief geven om van alles te mogen doen, maar wij als allochtonen moeten weten, dat wij in de minderheid zijn en daarom in dialoog zullen moeten gaan. Onze taak is echter niet om de individuele mens te overtuigen. Onze taak is om ervoor zorg te dragen dat het systeem en de wet ons niet discrimineert,” aldus Kenny B. Deze strijd is er en zal er altijd zijn, maar daarom zegt Kenny B, net als Nelson Mandela, ‘Education is the key’. Onderwijzen, niet overtuigen. Mensen moeten erin onderwezen worden dat wij niet van elkaar verschillen en dat kleur niets zegt over de persoon. Ook is kennis de manier om een systeem of wet aan te pakken die discriminerend is. Strijd moet gevoerd worden op basis van kennis en begrip.
Over hoe deze strijd gevoerd moet worden, zegt Kenny B het volgende; “Mensen maken ruzie met elkaar, zijn het oneens en zijn niet geneigd om te zich af te vragen waarom de ander het niet met ze eens is. Want iedereen die het niet eens is met jou, heeft waarschijnlijk gegronde redenen aan zijn kant. Die redenen moet je proberen te begrijpen. Ik durf eerlijk te zeggen dat ik geen vijanden heb. Zelfs de mensen die mij haten, begrijp ik. Mensen schieten niet zomaar. Ik zeg niet dat het correct is, maar ik begrijp het wel. Dus moeten we onze toon veranderen naar elkaar toe: ‘je bent boos op mij, dat snap ik, maar kunnen we ‘levelen’? Kenny B illustreert vervolgens zijn verhaal met een mooi voorbeeld: “Mijn plaat werd gedraaid op de radio en de luisteraars konden stemmen of de plaat herhaald moest worden of niet meer gedraaid moest worden. Er was een luisteraar die tegenstemde. ‘Gooi weg die neppe plaat van Kenny B, slaat nergens op’, zei hij. Ik heb toen gereageerd: ‘Jammer dat je dit niet mooi vind, maar ik heb een heel album, misschien vind je een ander nummer mooi’. Vervolgens stuurde hij mij een bericht terug: ‘Hey Kenny, je bent een toffe gozer, man’. De volgende dag heeft hij weer gebeld naar de radio en zei hij: ‘Repeat Kenny B, repeat Kenny B’.” Vanwege de ommekeer in het gedrag van deze luisteraar werd zijn naam zelfs op de radio genoemd. Kenny B had ook anders kunnen reageren en er zo een vijand bijgehad hebben. “Ik zeg niet dat het correct is dat mensen je aanvallen, maar probeer te begrijpen waar dingen vandaan komen en verander de toon. Dan komen we dichter bij elkaar.”
Jezelf in de spiegel aan kunnen kijken en datgene doen wat je ook van een ander verwacht, is de legacy die Kenny B uiteindelijk wilt nalaten. Hij vraagt niet slechts om begrip om niet beoordeeld te worden op basis van kleur, maar hij geeft dat begrip zelf ook, door anderen evenmin te beoordelen op hun kleur. Een prachtvoorbeeld daarvan is dat Kenny B, ondanks de geschiedenis van slavernij en contractarbeid, de huidige generatie blanken niet de schuld wilt geven voor wat hun overgrootvaders hebben gedaan. “Je kan niet aan de kleur van iemand zien wat voor persoon diegene is. Als ik mensen moet beoordelen op hun kleur en moet zeggen ‘blanken zijn zo’, hoe moet ik de blanken beoordelen die naar Afrika gaan om daar mensen te helpen met ebola en daar doodgaan? Precies zoals je niet aan een donker persoon zijn kleur kan zien of hij een crimineel is of een rechter.”
Kenny B heeft vele jonge fans – donker en blank – en geen van ze heeft het met hem over zijn kleur. Voor hen is hij Kenny B. Kinderen zien geen kleur, tenzij het ze aangeleerd wordt. Zijn boodschap aan hen is dan ook; “Er is geen onderscheid, dus zij die zich verheven voelen boven anderen vanwege hun kleur, die hebben waarschijnlijk geen biologie gehad op school. Want dan zal je zien dat mensen hetzelfde zijn.” Hij wilt dat onze kinderen en kleinkinderen gebroederlijk – misschien nu nog samen in de zandbak, maar straks als volwassenen – door het leven gaan zonder het gevecht met elkaar aan te gaan over kleur en zonder onderscheid te maken.
Discriminatie is onrecht. “Onrecht gebeurt niet alleen maar met ons hier. Als je kijkt in de wereld, dan behoren wij als allochtonen hier niet tot de minst bedeelden in de wereld. Er zijn miljoenen mensen die in tentenkampen leven waar wij vandaag de dag niks aan doen, omdat het niet interessant is voor de wereld.” Kenny B relativeert het onrecht van discriminatie op deze wijze en stelt dan ook de vraag: “Geven we onze kinderen de juiste tools? Moeten we ze leren om te vechten tegen discriminatie of moeten we ze leren om harder te werken, omdat het niet anders is. Natuurlijk is discriminatie niet goed, tegen wie dan ook en moeten we ertegen vechten door middel van dialoog gebaseerd op kennis, begrip en wederzijds respect, maar we moeten vooral hard werken om onze doelen te bereiken.”
Zijn leven is het zichtbare bewijs van deze filosofie; hij kaart het onrecht aan en werkt tevens keihard aan zijn doelen. Kenny B is opgegroeid als een arme jongen, wiens ouders op 11-jarige leeftijd zijn gescheiden. Hij leefde overal en nergens en had geen kansen, totdat hij in het Surinaams leger kwam. Hij heeft altijd moet knokken en is daarom ook een groot voorbeeld voor jongeren. Hij heeft keihard gewerkt, eerst als militair en nu als artiest. Hij had zijn eerste hit op zijn 45ste, heeft doorgezet en staat nu met 53 jaar met een 4 keer platinumplaat op het podium, omdat hij ergens in gelooft. “Ik geloof elke dag wel twee keer harder in hetgeen in doe. Ik zeg niet dat iedereen kan doen wat ik doe, maar ik kan wel zeggen dat ‘dedication’ aan hetgeen je wilt bereiken, het in je hoofd zetten en je niet laten afleiden, is wat ik wil overbrengen. Dat je niet moet kijken naar je kleur, want die kan je er niet afhalen. Ook ben je er niet om iedereen op zijn bek te slaan, want het gaat niet om jou , het gaat om een kleur. Als het om mij persoonlijk ging, dan is het een andere zaak, maar het gaat om een kleur. Ik zeg dan, ik ga die ‘fight niet fighten’. Ik heb dingen te doen en die ga ik doen. Jouw succes moet niet afhangen van wat anderen denken, jouw succes moet afhangen van wat je van jezelf denkt.”
Het album “Kenny B” is overal verkrijgbaar evenals zijn nieuwste single ‘No Spang’.
Volg en like Kenny B op Facebook: www.facebook.com/LikeKennyB
Instagram: www.instagram.com/kennybworld
Twitter: www.twitter.com/KennyB_Music
Één reactie
Reacties zijn gesloten.